Söderköping i Östergötland

Det stora, vackra Östergötland

Östergötland angränsar till Närke, Småland, Södermanland och Västergötland. De största tätorterna i Östergötland är Linköping, Norrköping, Motala, Finspång och Mjölby. Här finns även många mindre orter värda att besöka, inte minst Söderköping som hade sin storhetstid under 1200- och 1300-talen.

Under 1960-talet hittade man i Sankt Laurentii kyrka en runsten som mätte 2,4 meter på höjden. På runstenen gick det att läsa ”Gunnvat reste denna sten efter Torsten och Torlak, sina söner”. På runstenen fanns även ett ringkors. Östergötland har många fornlämningar, och Söderköping är inte ett undantag. Andra lämningar i Söderköping med omnejd visar samma som runstenen i Sankt Laurentii Kyrka; att människorna i trakten var kristna.

Söderköping kännetecknas av ett medeltida gatunät än idag. Här finns också charmig småstadsarkitektur med träbyggnader. Sevärdheter i staden är förutom Sankt Laurentii Kyrka även Drothemskyrka, båda från 1200-talet. Andra sevärdheter är Braskens Tryckeri, Rådhuset, Blomqvistiska huset, Johan III:s hus, Söderköping Brunn, Söderköping Kanalhamn, Skulptur av Katarina Sunesdotter samt Ramunderberget.

Det har varit populärt att spela in film och tv-serier i Söderköping. Göta Kanal har spelats in här precis som filmatiseringen av Madicken. Staden är väldigt charmig och pittoresk, vilket gör att den gör sig bra i bild. Staden har dessutom lockat tyska producenter till att spela in filmer i Söderköping, tv-serien Inga Lindström är ett exempel.

Bland ortens mer kända personer återfinns Malin Baryard-Johnsson, Petrus Bjugg, Gustaf Grefberg, Magnus Johansson, Carl Magnus Nordlindh, Agathon Sundius, Nils Trybom och Cecilia Widegren. Huruvida några av dem betraktas som fornlämningar förtäljer inte historien.

Östergötland är trevligt om somrarna, precis som Söderköping. Den som har tittat på Göta Kanal eller Madicken känner till stadens charmiga omgivningar – och verkligheten är inte sämre än på film. Det är enkelt att ta sig till Söderköping med bil eller tåg. Orten ligger endast 48,9 kilometer från den största tätorten i Östergötland – Linköping.

östergötland